sobota, 7 października 2017

wiadomosci naukowe - znowu kilogramy



    


    Niewiarygodnie, ale fakt: przeprowadzone w USA badanie pokazało, że uwodzicielski zapach jedzenia w pełni potrafi doprowadzić do redukcji  niepotrzebnej wagi. Dostępność więzi między aromatami dań i rosnącymi kilogramami potwierdzili naukowcy Kalifornijskiego uniwersytetu. Zdradzając całkowitość eksperymentów z uczestnictwem gryzoniów, amerykańscy specjaliści założyli, że skoncentrowany zapach jedzenia, przejmowany człowiekiem jak smaczny zmienia proces opracowania kalorii przez organizm.

     W związku z tym może wystąpić nabór wagi, powiedzieli medycy. Ze słów przeprowadzającego autora badania Andrew Dillena, na funkcji wymiany substancji okazują znaczący wpływ sensoryczne systemy "Zwiększenie wagi nie zależy tylko od spożywanych kalorii, ale też od tego, jak te kalorie sprzyjają się",- utwierdza ekspert. Podczas eksperymentów z myszami wyjaśniło się, że zwierzęta z bardziej cienkim poczuciem zapachu tyli w dwa razy szybciej, kiedy spożywali tłusty pokarm, po porównaniu z myszami, czyj węch był słabszy. 

      Naukowcy polegają, że podobny wzór może przejawiać się u ludzi. Według ich teorii dla ludzi zrozumiałych do aromatów jedzenia zapach może okazać się prawdziwym prowokatorem wzrostu wagi, przyczynia się do pojawienia niepotrzebnych kilogramów. W tym czasie, ze słów ekspertów, dania z mniej wyrażającym się zapachem mogą pomóc w wojnie z niepotrzebnymi kilogramami.

Zapraszamy na  warsztaty zdrowia do Gdyni 
Emma Lange

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz