Niewiarygodnie, ale
fakt: przeprowadzone w USA badanie pokazało, że uwodzicielski zapach jedzenia w
pełni potrafi doprowadzić do redukcji niepotrzebnej wagi. Dostępność więzi między
aromatami dań i rosnącymi kilogramami potwierdzili naukowcy Kalifornijskiego
uniwersytetu. Zdradzając całkowitość eksperymentów z uczestnictwem gryzoniów,
amerykańscy specjaliści założyli, że skoncentrowany zapach jedzenia,
przejmowany człowiekiem jak smaczny zmienia proces opracowania kalorii przez
organizm.
W związku z tym może wystąpić nabór wagi, powiedzieli medycy. Ze słów
przeprowadzającego autora badania Andrew Dillena, na funkcji wymiany substancji
okazują znaczący wpływ sensoryczne systemy "Zwiększenie wagi nie zależy
tylko od spożywanych kalorii, ale też od tego, jak te kalorie sprzyjają
się",- utwierdza ekspert. Podczas eksperymentów z myszami wyjaśniło się,
że zwierzęta z bardziej cienkim poczuciem zapachu tyli w dwa razy szybciej,
kiedy spożywali tłusty pokarm, po porównaniu z myszami, czyj węch był słabszy.
Naukowcy
polegają, że podobny wzór może przejawiać się u ludzi. Według ich teorii dla
ludzi zrozumiałych do aromatów jedzenia zapach może okazać się prawdziwym
prowokatorem wzrostu wagi, przyczynia się do pojawienia niepotrzebnych
kilogramów. W tym czasie, ze słów ekspertów, dania z mniej wyrażającym się
zapachem mogą pomóc w wojnie z niepotrzebnymi kilogramami.
Zapraszamy na warsztaty zdrowia do Gdyni
Emma Lange
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz