Często
łapiemy się na tym, że mamy ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego, kwaśnego,
słonego itp. Specjaliści od żywienia uważają, że owe znaki ciało wysyła
organizmowi nie bez przyczyny. To właśnie on daje nam znać jakie mamy problemy
w pracy naszych wewnętrznych organów, wysyłając sygnały. Mogą one być
dyskomfortowe, bolesne a nawet chorobliwe. Często w/w zachcianki występują na
skutek braku jakiegos pierwiastka w naszym organiżmie. Czasami mogą świadczyć o
początkach poważnej choroby.
APETYT NA SŁODYCZE
Apetyt
na słodycze bardzo często występuje u kobiet przed menstruacją czy w okresie
menopauzy. Problem powstaje wtedy, gdy po słodycze sięgamy bardzo często i
musimy je mieć zawsze pod reką na wypadek zachcianki. Naukowcy zajmujący sie
tym problemem stwierdzają,że nadmierna ochota na cukier mówi o problemach
hormonalnych i to wymaga właściwej diagnozy. Wiele kobiet uzywa czekolady jako
antydepresantu. Produkt ten zawiera alkaloidy, które podwyższają poziom
seratoniny w organiżmie, który sprawia, że nasze samopoczucie znacznie się
poprawia. Należy wowczas zwrócić uwagę na swój stan psychiczny. Nadmierna
ochota na słodycze to często zajadanie poważnych problemów, to także
emocjonalne niezadowolenie, to nieświadoma chęć podniesienia sobie humoru.
Bezwzględnie należy to wyjaśnić zasięgając porady lekarskiej. W przeciwnym
razie ryzykujemy nadmiarem kilogramów, a problem ten będzie nam stale ciążył.
Specjaliści żywieniowi uważają również, że chęć na słodycze ma organizm
zarażony pasożytami, co także trzeba zweryfikować.
OCHOTA NA SEKS
Zaostrzenie
seksualnej ochoty występuje bardzo często przed menstruacją. Okres ten
rozpoczyna się już dwa tygodnie przed i w tym czasie organizm przygotowuje się
do zapłodnienia i poczęcia dziecka. Wówczas mozliwość zajścia w ciążę jest
bardzo wysoka . W tym czasie kobieta ma bardzo mocne powiązania ze swoimi
dziećmi. Skupia się silnie na ich życiu i ich problemach.
APETYT NA SŁONE
Niektóre
kobiety wykazują szczególną ochotę na produkty słone. Często jest to objawem
silnego stresu i przeżyć. Dlatego właśnie zmęczony organizm domaga się
substancji mineralnych i soli. Należy wtedy spożywać orzechy, kasze, owoce i
warzywa. Mocna ochota na zjedzenie czegoś słonego to sygnał, że w naszym
organiżmie może być zaostrzona infekcja w szczególności sfery moczowo-
płciowej. Nadmierny pociąg do słonego można zmniejszyć pijąc kozie mleko,
jedząc ryby morskie oraz używając morskiej soli.
APETYT NA KAWĘ
Częste
picie kawy to przede wszystkim sygnał, aby się wzmocnić. Jednak najbardziej
pomocnym środkiem w tym wypadku jest żelazo, kwas foliowy. Pomocne będzie także
zjedzenie ugotowanego jajka, czerwonego mięsa, ryb oraz ostrych potraw. Objawem
ochoty na ostre jedzenie mogą byc problemy z żołądkiem, który nie radzi
sobie z przetworzeniem produktów do jelita. Jeżeli natomiast w ostatnim czasie
jadasz więcej tłustego jedzenia to organizm może potrzebować pieprzu lub
czosnku dla stymulacji trawienia. Również zmiana menu powoduje problem z
przemianą materii.
APETYT NA TŁUSTE POKARMY
Jeżeli
nagle masz ochotę na tłuste jedzenie, a nie jest to rezultatem przyzwyczajenia
może to być symptomem braku wapnia lub witamin rozpuszczalnych w tłuszczu.
Nadmierny pociąg na tłuste potrawy często pojawia się wskutek długiego
stosowania diety z ograniczeniem tłuszczu, lub przy mocnych fizycznych
napięciach, jak również przy niektórych chorobach.
APETYT NA MĄCZNE I SŁODKIE
Gdy
dopada Cię ogromna ochota na makaron czy słodkie bułeczki to Twój organizm
potrzebuje węglowodanów. Apetyt na słodycze może oznaczać, ze w organiżmie
obniżony jest poziom chromu, który reguluje stan energii. Najlpiej unikać
słodyczy jedząc owoce, produkty z mąki orkiszowej i brązowy ryż. Brak chromu
kompensują także brokuły, ziemniaki, indyk, pomarańcze.
Natomiast
jeśli czasami masz chęć na zjedzenie czegoś niejadalnego np. gliny czy kredy to
niezwłocznie udaj się do lekarza. Bardzo prawdopodobne jest, ze jest to
przyczyną anemii. Twojemu organizmowi potrzebna jest dieta bogata w żelazo np.
ryby, drób, kapusta, czereśnie. W niektórych wypadkach owe zachcianki wzmagają
się przy problemach nowotworowych. Wowczas rosnąca nowa tkanka wymaga aktywnego
postępowania różnych środków niezbędnych do rozmnażania jej komórek. Np. przy
problemach z węzłami tarczycy pojawić się może mocna ochota na produkty, które
zawierają jodynę np. glony, ryby, sushi.
Przy
onkologii żołądka chory często odczuwa niechęć do mięs czy ryb. Białej kapusty
organizm często domaga się przy patologii jelita, a przy nadmiarze cholesterolu
smakują jabłka. Pamietajmy, że nie zawsze są to grożne objawy raka złośliwego.
Chodzi szczególnie o to, aby zrozumieć zachowanie naszego organizmu w różnych
stanach.
Przyczyną
bólów głowy często bywają przyczyny zewnętrzne a rzadziej wewnętrzne.
Niejednokrotnie jest to nadużywanie takich produktów jak; ser, czekolada,
coca-cola. Również zwiekszyć ciśnienie moze zbyt tluste jedzenie co powoduje
ból głowy. Także nałogi ; alkohol, tytoń, siedzacy tryb życia powoduja ból
głowy. Przyczyną tych dolegliwości są też zapachy, temperatura powietrza,
zmęczenie, niewygodna pozycja pracy czy też napięcie wzroku. Dlatego obserwujmy
swój organizm, dbajmy o nasze ciało i psychikę a napewno będziemy zdrowi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz